Der er ingen tvivl om at mad kvalificerer sig som kunst på mange niveauer. Både madlavning og præsentation af mad er kunst. Man kan selvfølgelig ikke kalde alt mad kunst, især ikke masseproduceret mad. Derimod er mad som er lavet med omhu derhjemme eller af en kok på en restaurant både unik og specifik. Hvis du besøger en restaurant i København kan du opleve mad som er smukt og elegant anlagt.
Når vi taler om mad som kunst er smagen også vigtig. Mad er kunst, fordi det smager fantastisk eller interessant og oplevelsen af smag kan være lige så rig, følelsesladet og tankevækkende som en visuel oplevelse. Smagen er ikke kun en oplevelse, den indikerer også næringsindholdet i maden. Når maden smager sødt har den ofte sukker i, og vi lærer, hvilke næringsstoffer vi skal spise ud fra, hvordan tingene smager og lugter.
Mennesker har dog længe sat pris på den måde maden bliver præsenteret, selvom den måde maden ser ud, ikke gør forskel på rettens ernæringsmæssige værdi. Nå man spiser et stykke fisk ved siden af en lille portion ris og lidt sort tang, har det samme ernæringsmæssige fordel, som at spise de tre ingredienser, når de er stablet op som sushi. Alligevel foretrækker mange sushi for den oplevelsesmæssige værdi, og det siger noget om, hvor vigtig det er, at maden ser spændende og tiltalende ud.
Hvordan maden tager sig ud er muligvis en af de ældste “kunst-instinkter” vi mennesker har. Vi har meget tidligt beriget vores behov for ernæring med en kulturel påskønnelse af fødevarers ‘nyttefri-men-oplevelsesrige’ visuelle egenskaber.