Mad har altid været et tilbagevendende omdrejningspunkt i kunsten. Vi har i flere tusinde år ladet os inspirere af mad, når vi har kreeret store kunstværker. I renæssancen var maden ofte en udsmykkende detalje, der havde en eller anden form for symbolik, i antikken malede man naturtro malerier af frugtskåle, i 1900 tallet eksperimenterede man med maden som motiv, mens fokus lå på måden værket var malet og i dag portrætterer kunstnere stadig mad gennem fotografier, malerier, installationer, design, skulpturer osv. Du kan få et indblik i kunst i mad og mad i kunst på EAT ME udstillingen.
Taler til alle sanser
EAT ME er en udstillingen på Trapholt kunstmuseum i Kolding, der viser værker fra 60 forskellige nationale og internationale kunstnere fra år 2000 til nu.
Udstillingen tvinger os ud i alle mulige sanseoplevelser, og provokerer os, så vi ser mad på en helt ny måde. Før var mad noget, vi bare spiste med bestik, men nu er alle sanserne i spil, når vi skal bruge smagssansen, lugtesansen, følesansen og høresansen.
Udstillingen får os til at reflektere over vores egne sanser, vores forhold til mad, kulturforskelle, videnskabens indflydelse, vores (over)forbrug, vores eget ego og naturens rolle. Maden er et gennemgående symbol for vores overforbrug, den miljøbelastning naturen lider under grundet kødproduktionen, de psykiske problemer der ligger til grund for spiseforstyrrelser og videnskabens nye opfindelser af kunstige madvarer.
Der er ikke kun én fortolkning, men mange. De 60 forskellige kunstnere har forskellige forhold til mad, og opfatter maden forskelligt, så derfor reflekterer de også over emnet på 60 unikke måder. Men de har dig én ting til fælles; maden. Mad har, som sagt, altid være et kunstnerisk omdrejningspunkt, og har bidraget til en masse flotte kunstværker. Grunden til dette er, at mad er noget alle kan relatere til, både for 500 år siden og nu; uden mad ville der ikke være noget liv, og uden liv ville der ikke være noget mad. EAT ME giver et meget interessant indblik i noget så hverdagsagtigt som mad, og tvinger os til at ændre vores syn på madvarer.